What are you looking for?
20 Eylül 2019 Cuma

YENİ ÇAĞIN DİYETİ | intermittent fasting



Aylardır instagramdan bu konuyla alakalı video çekmem konusunda dmler alıyorum. Hala bir video çekmiş değilim ancak bu yazımın bir ön bilgilendirme olmasını istiyorum. Hem bu yazı için hem de çekeceğim video için intermittent fasting'i iyice araştırdım. Özellikle yabancı kaynaklardan okumaya özen gösterdim.

Intermittent Fasting nedir & nasıl yapılır ? 

Intermittent fasting diyeti, (diğer adıyla oruç diyeti) vücudu belirli bir süre aç bırakarak günün belirli saatlerinde yemek yiyebildiğimiz, vücudu terbiye etme üzerine kurulu olan bir diyettir. 
Yeni çağın diyeti olarak geçse de aslında çok eskilerden gelen bir beslenme şeklidir. Yağ yakımı konusunda en etkili diyetlerden biridir! Şimdi size uzun uzun sıkıcı detaylarla bu diyeti anlatabilirim ama yapmayacağım. Bunun yerine en önemli, hayati noktaları sizinle paylaşıp bu diyete nasıl başlayabileceğinizi açıklayacağım.

Yemek yemek için bir zaman belirleme

Yapacağımız ilk iş bir yemek yeme aralığı belirlemek. 20 saat aç kalıp 4 saat yemek en ideal olan intermittent fasting çeşididir. Yazımın ilerleyen bölümlerinde sizlerle tüm çeşitleri paylacağım ancak şu anda 20/4 yöntemi ile devam ediyoruz. Bu 4 saatlik zamanı sabah, öğle veya akşama denk gelecek şekilde seçebilirsiniz. Kahvaltısız yapamıyorsanız sabah uyandıktan sonra 4 saat yemek yemek sizin için ideal. Yine ben burada akşam işten, okuldan geldikten sonraki 4 saati yemek yeme aralığınız olarak belirlemenizi öneririm. Mantık oldukça basit gün boyu şekersiz ve kalorisiz şeyler yemek serbest özellikle dilediğiniz kadar şekersiz çay ve kahve içebiliyorsunuz. Ancak normalden daha çok su tüketmeniz öneriliyor. Hatta bu çok önemli! Bunun dışında ilk  3, 4 gün adabtaston süreci olduğundan salatalık çiğ ve havuç acıktığınızda atıştırabilirsiniz. Ancak unutmayın şekersiz, az kalorili olmak zorunda.

Seçtiğimiz aralıkta doğru beslenme

Gelelim 4 saatlik aralıkta nasıl besleneceğimize. Normal diyetler gibi şunu yemeyin bunu yemeyin yok bu diyetin içinde. Ama tabiki öyle oturup 3 hamburger de gömemiyoruz. Yemeğe başlarken ilk sebze ile başlamak öneriliyor daha sonrasında protein ve (az) karbonhidrat tüketilerek devam ediliyor. Bazı kaynaklarda tatlı yiyebileceğiniz söylense de ben şeker karşıtı biri olarak önermiyorum :) en kötü sütlü hafif bir tatlı ile öğün bitirilebilir belki.

Diğer intermittent fasting çeşitleri 

♥︎ 16/8 yöntemi : her gün 16 saat aç kalınır.
♥︎ 5 : 2 diyeti : Her hafta 2 gün aç kalınır
♥︎Savaşçı yöntemi : Gündüzleri aç, geceleri dengeli ve büyük porsiyon bir yemek yenilir.
♥︎Spontan yemek atlama : Uygun olduğunda öğün atlanır.

(Yeni yazılardan haberdar olmak için abone olmayı da unutmayın ♥︎)














Add your comment

@miraonall